Friday, 10 June 2011

Gunung Ganang Para Nabi

Dipetik Dari Kitab Jibal Al-Anbiya

Pernahkah terfikir bahawa gunung ganang turut menjadi intipati dalam sejarah dunia Islam malahan dalam kehidupan awal manusia. Kita sedia maklum tuhan jadikan gunung-ganag sebagai tempat tinggal manusia pertama dimana mereka tinggal didalam gua-gua dsebagai tempat perlindungan.
Sesuai dengan peredaran zaman dan perkembangan tamadumn manusia, manusia mula menuruni gunung turun ke kawasan lembah dan seterusnya mewujudkan perkampungan yang seterusnya menjadi badar metropolis di dunia.

Dalam Islam gunung memainkan peranan penting dalam dalam sirah kehidupan para nabi yang boleh dikategorikan dalam tiga keadaan.

Yang Pertama : Gunung sebagai tempat berlindung dari ancaman sebagai kawasan perlindungan dan menjadi tempat beribadah atau renungan dalam mencari asas ketuhanan

Yang Kedua : Gua atau kawasan pergunungan merupakan tempat tinggal para Nabi . Malah kalau diselediki sirah Nabi-Nabi kebanyakkan tinggal di kawaan pergunungan.

Yang ketiga : Gunung menjadi saksi terhadap peristiwa penting dalam meninggikan kalaimah Allah.
Secara ringkasnya terdapat sepuluh Gunung yang terlibat dalam kehidupan Nabi. Sekiranya ada masa tambahan saya akan beri keterangan lebih lanjut tentang gunung para Nabi ini.

Gunung Yang Pertama ialah gunung yang terlibat semasa penurunan Nabi Adam a.s. Umum mengetahui bahawa terdapat percanggahan fakta dimanakah turunnya Nabi Adam tapi disini tidak perlulah kita berbalah-balahan dimana lokasi sebenarnya sebab zaman dulu mana ada direkod cuma menurut kepercayaan dan peratus kemungkinan. Gunung yang terlibat itu dinamakan Gunung Serendid atau Kadangkala disebut Gunung Adam. Lokasi nya berada dikawasan Sri Lanka berdekatan India dan mengadap kawasan persisiran pantai.Ketinggiannya dikatakan lebih 3000 meter malah dikatakan masih wujud telapak kaki Nabi Adam yang besar diatas puncak. Gunung ini juga digelar gunung air mata kerana setiap pendaki yang mendaki biasanya akan sebak atau mengeluarkan air mata.

Gunung yang Kedua adalah Gunung Arafah atau Kita Panggil Bukit Arafah. Sesetengah bertanya mana mungkin Arafah itu boleh jadi gunung. Macam rendah je. Kita tidak mengetahui apa yang berlaku ribuan tahun dahulu. Gunung ini menyaksikan pertemuan semula Nabi Adam dan Hawa setelah dicampakkan ke bumi. Biasanya pada musim Haji ramailah orang disini kerana Wukuf di Arafah merupakan satu Rukun Haji.

Gunung yang ketiga ialah Gunung Qasyun. Peristiwa penting yang belaku di gunung ini ialah pembunuhan manusia pertama, pengkebumian manusia pertama dan dosa manusia pertama . Kisah Habil dan Qabil berkisarkan di Gunung Qasyun. Gunung ini berda di Negara Syria berdekatan dengan kota Damsyik. Dikatakan bekas darah Habil masih boleh kelihatan lagi dipuncak Gunung ini dan sekiranya bernasib baik kita masih boleh melihat kubur Hawa didalam sebuah gua dikawasan sekitarnya. Gunung ini juga merupakan tempa persembunyian Nabi Isa dan ibunya Siti Mariam dari ancaman puak kuffar. Malah dipuncak gunung ini masih mempunyai masjid lama yang sudah ditinggalkan.

Gunung yang keempat ialah Gunung Joudi atau Dipanggil Gunung Ararat. Gunung ini merupakan tempat berlabuhnya Kapal Nabi Nuh. Gunung ini diliputi Salji yang tebal. Ada bebrapa pertelingkahan para pengkaji kerana ada yang mengatakan gunung in sepatutnya terletak di sempadan Turki dan Iran ada yang mengatakan diIraq. Tapi dengan teknologi sekarang disimpulkan Gunung Ararat ini terdapat di Turki ini disokong dengan gambar satelit dan pelbagai cerita lagi.

Gunung yang kelima ialah Gunung Luth atau Nama lainnya Gunung Maw’ab. Gunung ini merupkan gunung yang didaki oleh Nabi Luth dan pengikutnya sebelum Negeri Sodom diterbalikkan dari muka bumi. Dari sini kita boleh melihat kawasan Tasik Mati iaitu negeri Sodom yang diterbalikkan.
Gunung yang keenam ialah Gunung Thur Sina. Gunung yang terlibat dalam sirah Nabi Musa merupakan gunung yang selalu didaki oleh pelajar yang menutut di Mesir. Di atas puncak ini juga ada masjid atau biara lama yang ditinggalkan yang berusia ribuan tahun. Di puncak ini juga kia boleh melihat daun daun yang telah pun menjadi fosil di permukaan batu.

Gunung yang ketujuh ialah Gunung Zaitun. Gunung ini menyaksikan Nabi Isa diangkat kelangit oleh Allah. Terletak di Negara Palestin mungkin sukar untuk mendapat permit pendakian. Dikatakan kita masih lagi boleh melihat kota tinggalan Nabi Sulaiman di atas puncak ini.

Gunung yang kelapan ialah Gunung Raqeem atau lebih dikenali Sebagaui Gunung Al-Kahfi. Melihat kepada namanya kita mesti sudah maklum inilah gunung yang menyaksikan kejdian pemuda yang beriman yang ditidurkan oleh Allah selama ratusan tahun disebabkan melarikan diri dari ancaman pemimpin yang kufar dan bangun di zaman pemimpin yang beriman.Di kawasan pergunungan ini masih kelihatan kubur-kubur para pemuda ini yang terletak didalam gua. Gunung ini terletak di Negara Jordan .

Gunung yang kesembilan ialah Gunung Hira’. Gunung yang menyaksikan penurunan risalah Islam yang pertama di Gua Hira’. Bagi yang  pergi ke Mekkah biasanya akan mendaki gunung ini kerana pendakian kepuncak hanya dua jam sahaja. Malah dipuncak juga mempunyai mata air. Luas Gua itu hanya cukup untuk tidur tiga orang berdampingan. Tingginya kira-kira 2 meter atau setinggi manusia. Di bagian ujung kanan, ada lubang atau celah yang dapat dipakai untukmemandang kawasan gunung dan bukit dijurusan Mekah.

Gunung yang terakhir ialah Gunung Tsur. Gunung yang terlibat semasa penghijran Nabi Muhammad s.a.w kekota Madinah. Ada sebuah gua dikawasan itu yang menjadi tempat berlindung nabi dan sahabatnya. Gua yang terdapat di Gunung ini agak sukar untuk dimasuki kerana kecil akan tetapi bila sudah masuk dalam nya agak luas.Gunung yang berlokasi sekira 5 km dari Masjidilharam ke arah Thaif ini biasanya didaki menjelang subuh agar kelak bila sampai ke Gua Tsur yang dituju tidak kepanasan. Mendaki Gunung Tsur untuk mencapai gua bersejarah di atas tidak perlu membawa bekal makanan atau minuman, karena di sekitar gua ini sudah ada yang berjualan.
Walaupun ada beberapa gunung yang lain cukuplah setakat ini. Lain kali sambung untuk detail gunung dan teknikal pendakiannya.

Sekianlah sudah ringkasan Gunung Para Nabi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...